Antiekrestauratie

Waarom antiekrestauratie? Door het gebruik van uw antieke meubel kunnen er in de loop van de tijd lichte of ernstige beschadigingen zijn ontstaan. Zoals kringen, diepe krassen, afgebroken hoekjes, inkt –of watervlekken en verkleuringen door de zon. Maar ook scheuren in panelen, loszittende verbindingen en kromgetrokken bladen kom ik tegen.

Antieke meubelen hebben vaak een emotionele waarde. Daarom behandel ik ze met respect en gebruik ik mijn vakmanschap om ze zo goed mogelijk in de originele staat te restaureren.

Volledige restauratie

Bij een volledige restauratie wordt uw antieke meubel zowel qua gebruik als decoratief geheel hersteld. Daarvoor maak ik eerst een inventarisatie van de uit te voeren werkzaamheden. Ik controleer het meubel op houtworm, schimmel en ontbrekende en beschadigde delen.

Meubelen die goed zijn onderhouden hebben in de loop van de tijd een eigen antiek karakter (patina) gekregen. Bij restauratie probeer ik zoveel mogelijk dit patina te behouden, zodat het karakter en de sfeer van het meubel bewaard blijft.

Voor het vervangen van beschadigd hout gebruik ik dezelfde houtsoort als waar het meubel oorspronkelijk van gemaakt is en indien mogelijk van dezelfde tijd. Ook de originele ornamenten worden door mij gerestaureerd of breng ik terug. Ik maak veel gebruik van technieken als houtsnijden, houtdraaien en fineren en van authentieke materialen en bevestigingsmiddelen, zoals beenderlijm.

Het hout wordt daarna verder behandeld en afgewerkt. Ik ben gespecialiseerd in het politoeren van antieke meubelen en doe dat op de oorspronkelijke manier.  Daardoor krijgt het meubel een mooie diepe glans. Tot slot zijn de scharnieren en sloten aan de beurt voor reiniging, reparatie of vervanging en dan is uw antieke meubel weer in oude luister hersteld.

Deelrestauratie

Soms is een deelrestauratie of zijn kleine reparaties al voldoende om uw antieke meubel weer de oude glans terug te geven. Denk hierbij aan kleine beschadigingen, moeilijk schuivende laden, slecht draaiende deuren of niet meer werkende sloten. Ook hiervoor kunt u bij mij terecht.