Fineren

Fineren is een techniek, waarbij een heel dun laagje hout van een duurdere houtsoort op een andere (goedkopere) houtsoort wordt aangebracht. Daardoor krijgen meubels een luxueus uiterlijk en lijkt het alsof ze van massief hout zijn gemaakt. Met fineer is het mogelijk mooie houtpatronen te maken en houtsoorten te gebruiken die voor een massieve toepassing niet geschikt zijn.

Wanneer het fineer van uw antieke meubel beschadigd is, dan is het soms nodig om dit te vervangen. Dat is één van mijn specialiteiten.

Snijfineer in vele houtsoorten

Veel antieke meubels zijn voorzien van een laagje snijfineer, variërend van 0,5 tot 1 mm dikte. Fineer kan op verschillende manieren van een stam worden gesneden, elke manier heeft zijn eigen patroon en uitstraling. Van de vele verschillende houtsoorten heb ik bij het fineren van antieke meubels vaak te maken met mahoniesoorten, wortelsoorten, satijnhout en palissander.

Beenderlijm

Fineer werd in vroegere jaren gelijmd met beenderlijm en /of huidenlijm.  Dat is een natuurlijke lijm die gemaakt wordt van beenderen en/of huiden. Een groot voordeel van deze lijm is de omkeerbaarheid van de verlijming. Deze lijm gebruik ik ook nu nog bij het fineren van antieke meubels. Beenderlijm wordt au-bain-marie verwarmd en moet daarom vlot worden verwerkt. Dat is een nauwgezet en precies werkje.